UFAS (Udruženje Filmskih Animatora Srbije / Union of Film Animators of Serbia) je dobrovoljno udruženje profesionalaca iz oblasti filmske animacije.

Ovo je filmografija srpskih animiranih filmova 1925–2018, koju je priredio Rastko Ćirić. To je preoblikovana i dopunjena arhivska građa iz knjige Ranka Munitića “Pola veka filmske animacije u Srbiji” izdate 1999. (Institut za film/Aurora, Beograd, za period 1949–1999, koji je priredila i uredila Ljubica Milenković-Tatić). Ovo je dokumentarna građa namenjena istraživanjima koja je otvorena za sve primedbe i dopune.  Svaka naknadna ispravka i dopuna podataka predstavljaće dragoceni doprinos.

Podaci su najvećim delom preuzeti iz kataloga tekućih festivala, tako da kompletnu evidenciju festivala na kojima je film učestvovao i nagrada koje je osvojio uglavnom poseduju samo producenti i autori. Molimo sve da nam proslede te podatke, kao i sve ostale koji nedostaju (slike iz filma, kratki sadržaj i slično).

Ispravke  dopune slati na adresu: udruzenje.ufas@gmail.com

Zahvaljujemo se Jugoslovenskoj Kinoteci za podatke o najranijim animiranim materijalima i Filmskom centru Srbije za podršku.

Filmovi su ovde podeljeni u nekoliko kategorija:

A – Autorski film
S – Studentski film
M – Muzički spot
D – Dečji film (koje su radila deca)
R – Reklamni i namenski film